Følelser er en vejrhane

Følelserne er en vejrhane på hvordan det går med dine behov.

Det er en udbredt misforståelse at følelser er selve drivkraften til vore handlinger, selvom vi i vores kultur ofte taler om “følelser” – eller snarere; kvinder fokuserer meget på følelser, mænd ved følelser er der. Men ingen er tilsyneladende klar over at følelser primært en vejrhane på hvordan det går med at vi får opfyldt vore instinkter og behov – og at følelser kommer og går ligesom vejret.

Man kan selvfølgelig ikke bruge en omskiftelig vejrhane som guide i livet. Det er ligesom at vi kigger ud af vinduet og ser hvordan vejret er, og finder ud af hvad tøj vi skal have på. Men pludselig klarer det op, og regntøjet passer slet ikke til den blå himmel.

I vestlig kultur over-fokuserer vi ofte på følelser, men da vore følelser kan ændre sig på et split-sekunder bliver det en rodebutik for mange og helt ude af balance – ofte fordi nogle tror at det de føler herognu er “sandheden”. Næe, om 10 min. kan “sandheden” være en anden.

  • Dine følelser er konstant omskiftelige
  • Dine behov er overvejende ens på lang sigt
  • Dine drifter og instinkter ændrer sig generelt meget lidt

Ift. de 2 biologiske køn er tendensen:

  • Mænd understyrer typisk ift deres følelser og mangler ofte ord, der gør de ikke kan deltage i en samtale om følelser eller deres følelsesliv. Til gengæld er det lettere for mange mænd at tale om deres behov
  • Kvinder overstyrer typisk ift deres følelser, fordi de bruger følelser til at knytte kontakt og let mister jordforbindelsen til egne underliggende behov. Når jordforbindelsen misser bliver mange kvinder naturligvis usikre, utrygge og/eller forvirrede.

I et sundt parforhold vil de 2 poler ofte supplere hinanden. Desværre er der en generel tendens til at “mænd skal lære at tale om følelser” for at kvinden følelser sig set, hørt og rummet. Men omvendt overser mange kvinder, at dette også gælder den anden vej rundt – så manden føler sig ofte ikke set, hørt eller rummet – for hvorfra han deler anses ikke for at være “vigtigt”.

Huset under vejrhanen skaber Den Røde Tråd
At forstå den røde tråd mellem følelser, behov, drifter og instinkter er vigtigt. Man kan ikke kun kigge på vejrhanen, men må se på hele huset og om fundamentet er i orden.

Hvad har du brug for?
Er du alene, og ikke klar over at det er vore basale behov det handler om, kan du prøve at mærke om bagved følelserne – og bliver klar over – hvad det reelt er du har brug for og savner.

Dette indlæg blev udgivet i Behov, Følelser, Instinkter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *