Det Bevidste Menneske findes ikke

Det Bevidste Menneske findes stort set ikke og på mange måder er Det Ubevidste Menneske formentligt blevet endnu mindre bevidst om sig selv, egne drifter, instinkter, behov, følelser og grænser. Og det ubevidste område er øget.

Bevidsthed om dit og dat hører meget Det Moderne Menneske til i sin overbevisning om at viden er bevidsthed. Balancen mellem Det Ydre Liv & Det Indre Liv er forskubbet i usund retning.

Faktisk tror mennesket selv, at det aldrig har været mere bevidst – måske pga al den såkaldte “viden”. Men “viden” og “bevidsthed” er i bund og grund 2 helt forskellige størrelser, men kan dog have et overlap.

Ny mennesketype: Det vidende, men ubevidste menneske
Faktisk ser det ud til at med øget viden, falder bevidstheden – og mennesket som individ og kollektivt oplever sig selv endnu mere fragmenteret, splittet, ensomt, forladt & meningsløst.

toppenafisbjerget

Viden om bevidstheden er ikke-bevidsthed
Viden om at bevidstheden reelt er både det bevidste, dvs det kendte i mennesket og det underbevidste, dvs det ukendte i mennesket – er heller ikke bevidsthed, men en bredere viden om egen struktur.

Tendensen i tiden synes at være, at mange mener de er “bevidste” og at de “handler bevidst”.

Handler mod bedre viden om egne behov 
Det kan så undre, hvorfor så mange handler mod bedre viden – og mod egne interesser, behov, grænser & følelser. Den stigende stress-udvikling i både Danmark og stort set alle vestlige samfund vidner om det modsatte – nemlig en ny menneske-type “Det moderne & vidende, men ubevidste menneske”.

Ubevidst om egne behov & grænser.

Størstedelen er fortsat “ubevidst”
Dette følger ganske fint, de første tanker folk som Freund og Jung har gjort sig om mennesket bevidsthed, nemlig at langt størstedelen er ubevidst.

Aldrig nogensinde før, har vi levet i en tid, hvor vi er mere “på” og udadvendte, både mht onlinelivet men også i alt det vi mener vi skal forbruge, købe, arbejde, nå, skal osv… Indtoget af Time Management-kulturen i 1980erne med fokus på resultater gik over til at fyldte kalendre var tegn på succes. I dag forsøger folk at vise “overskud” gennem “best living”-aktiviteter… Men det er stadig mennesker, der er mere igang end de er i flow – og kan mærke sig selv.

Det ubevidste område er øget
Så på mange måder er Det Ubevidste Menneske formentligt blevet endnu mindre bevidst om sig selv, egne drifter, følelser, behov og grænser. Og det ubevidste område er øget…

Øget stress – folk gør det modsatte
Trods viden om, hvad det rette er at gøre…. Gør mange det stik modsatte.

Historien har vist, at såvel menneskets dumhed som arrogance har kostet hele civilisationer og sat mennesket tilbage.

Der findes formentlig grupper og individer af mennesker med meget høj bevidsthed i visse kulturer, typisk østerlandske.

Men i bund og grund er Det Moderne Menneske der lever i den såkaldt vestlige verden nok allermest blevet ubevidst fra et højere niveau af viden…

Dette indlæg blev udgivet i Behov, Drifter, Følelser, Grænser, Instinkter og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *