Videnskaben er også en Klodshans

Uden videnskaben havde vi ikke vaccinationer, var kommet til månen, havde internettet, mobiler osv. Men historien om videnskab er ikke kun en succeshistorie, men også en historie om videnskabelig arrogance.

Videnskab – skaber viden
Ordet videnskab fortæller jo fint hvad begrebet handler om: Man skaber viden. Det er jo sådan set godt nok, hvis ellers man som videnskabsperson, altså person der skaber viden – er klar om man ikke ved alt, og det man ved – muligvis ikke passer.

Flest er enige – så er det sandt
Selv indenfor videnskaben ser vi den menneskelige natur, at når flest har den samme mening og konklusion, så er det nok rigtigt. Det har sendt mange vidensskabsmæssige frontløbere ud i kulden – hvor nogle endte med at dø.

I gammel tid blev en del kaldt kættere, og risikerede at blive brændt på bålet.

Jorden er verdens centrum
Nicolaus Kopernikus var en embedsmand, astronom og læge (1473-1543). Gennem veludført videnskabelig arbejde kunne han lægge frem at verdensbillede, der sagde at jorden var verdens centrum, nok ikke holdt. Kopernikus’ verdensmodel vakte så megen modstand, og hans bog Commentariolus endte på den romerskkatolske kirkes liste over forbudte bøger.

Det er tilsyneladende en brist i menneskets kollektive karaktér for historien er fyldt med dygtige videnskabsfolk, som man ikke tog alvorligt fra starten – eller som ikke turde dele deres indsigter pga. frygten for repressalier, mobning og udstødelse.

  • Darwin
  • Humble
  • Einstein
  • Listen opdateres

Videnskab er det vi ser – ikke det der findes
Det grundlæggende problem med videnskab (og konkret for mange mennesker), er at vi ikke ved – hvad vi ikke ved.

Det vi ser, betragter vi som virkeligheden. Hos en del videnskabsfolk, ingeniører mv. hedder det direkte at: Kan det ikke måles, findes det ikke.

Men det er blot vores grænse…

Og på den måde fremtræder videnskaben indimellem ganske klodset, ja nærmest arrogant i sine selvopfyldende profetier, så Klodshans synes at være ganske betegnende…

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *